25 Feb 2021
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 3 vizitatori online

O pledoarie pentru materialitatea OZN

Imprimare E-mail
luni, 06 iunie 2016

 Jacky Kozan, inginer electronist cu o cariera remarcabila, in prezent pensionar, este fondator si coordonator al „Academiei de Ufologie”, infiintata in 2006, in Franta, ca o „structura operationala, fiabila si durabila, destinata studierii fenomenului OZN”. La ora actuala, Academia are peste 100 de membri, din circa 15 tari, ufologi care, avand si o pregatire stiintifica intr-un domeniu relevant, pot contribui la progresul cercetarii in domeniu si – asa cum s-au exprimat fondatorii – la crearea unei „noi ufologii”.

 Pentru a intelege mai bine orientarea „Academiei de Ufologie”, precum si a sefului sau, rezum mai jos ideile expuse in articolul „Au extraterestrii constiinta?”, scris de Jacky Kozan si postat, pe 20 februarie 2016, pe site-ul asociatiei. Kozan observa ca, de catva timp, apar una dupa alta lucrari tratand fizica informatiei, a constiintei si a materiei. Ele declanseaza reactii de interes, satisfactie sau respingere. Se publica lucruri uimitoare si despre fenomenul OZN, prin prisma informatiei si constiintei, ca parti ale unei noi fizici.

 Unii cercetatori universitari sustin, de pilda, „suprematia constiintei asupra materiei”, materie care, dupa acestia, nici nu ar exista „in sine”. Prin urmare, fenomenul OZN ar fi dominat de constiinta privitorului. Un asemenea discurs este greu de admis nu numai de ufologi, dar chiar si de sceptici ori de demistificatorii marturiilor. Totusi, in esenta, discursul este coerent si este interesant, oferind ufologilor o dimensiune in plus in abordarea fenomenului OZN.

 In ufologie exista, intr-adevar, marturii care pot sa valideze concepte cum ar fi o sursa de informatii care creeaza un obiect real dintr-o energie sau creeaza un comportament inteligent intr-o sursa de energie. In cadrul „Academiei de Ufologie” a fost examinat, de pilda, in 2014, un caz de formare a unui OZN in forma de balon, dintr-o sursa electromagnetica de tip plasmatic. Cazul a fost observat in 6 decembrie 2003, in satul Plakanciems, din Letonia, la 20 kilometri sud-est de Riga.

O constiinta „altfel”

 Exista multe astfel de argumente in masura sa confirme noile teorii propuse si chiar sa aduca explicatii tehnice. Dar Kozan enumera si cateva puncte pe care el le considera generatoare de neintelegeri. Exista, in primul rand, cateva expresii care socheaza, cum ar fi: cuvantul „constiinta” atunci cand nu se aplica oamenilor, sau: „materia nu exista”, „OZN-urile nu exista”, „OZN-urile sunt doar in mintea oamenilor”, „inteligenta artificiala nu are nicio constiinta” s.a.m.d.

 Pentru cei care au primit o educatie occidentala, constiinta este ceva care nu exista decat la oameni. Kozan afirma ca uneori un soarece de laborator poate fi mai inteligent decat multi umanoizi. Dar el are propria sa forma de inteligenta, inaccesibila pentru intelegerea noastra; are probabil si ceva care este echivalentul constiintei noastre, dar pentru care ar trebui sa gasim un alt cuvant, o alta definitie. La fel, intr-un mod logic, si un ipotetic organism inteligent mai complex decat cel al oamenior ar trebui sa aiba ceva similar cu constiinta, dar nu putem spune ca ar fi mai „constiincios” decat oamenii. Creaturile extraterestre sunt, prin definitie, altceva decat oamenii. Indiferent cata inteligenta au – spune Kozan – nu putem afirma ca au o „constiinta”. Ele au „altceva”...

 Pentru a argumenta, Kozan gaseste definitii ale constiintei in mai multe dictionare. In Larousse, constiinta este „Cunoasterea, intuitiva sau reflexa imediata, pe care fiecare o are asupra existentei sale si a lumii exterioare; reprezentare mentala clara a existentei, a realitatii cutarui sau cutarui lucru; o functie de sinteza, care permite unui subiect sa analizeze experienta sa actuala in functie de structura personalitatii sale si sa se proiecteze in viitor”. Pe internet, constiinta este definita ca „Perceptia pe care un om o are asupra propriei sale existente, ca si a lumii din jurul lui; judecata morala, valoarea propriilor sale actiuni”. Centrul National pentru Resurse textuale si lexicale defineste constiinta drept „Cunoasterea pe care omul o are asupra starilor sale, asupra actiunilor sale si asupra valorii morale a acestora; organizarea psihicului sau, care, facandu-l sa aiba cunostinta de starile sale, de actiunile sale si de valoarea morala a acestora, ii permite sa simta ca exista si ca este prezent in el insusi”.

 Din aceste definitii – spune Kozan – este clar ca notiunea de constiinta se aplica numai la om si, atunci cand nu este vorba de oameni, am avea nevoie de alte cuvinte pentru a numi echivalentul constiintei. Este la moda sa se vorbeasca de un „camp de informatii universal”. Dar a spune ca aceasta are o constiinta ar insemna sa supraevaluam importanta constiintei umane in univers si, in acelasi timp, sa limitam posibilitatile pe care le au aceste campuri universale de informatii. Numind „constiinta” o inteligenta care gestioneaza universul, nu facem decat sa ne imaginam universul doar pe baza a ceea ce suntem capabili sa pricepem astazi. Si asta in timp ce suntem departe de a intelege chiar si multe lucruri care sunt in imediata noastra apropiere.

 Constiinta (umana...) este rezultatul unui proces fizic, care capteaza si prelucreaza informatii, din mediul fizic. Atunci cand un om moare – sustine Kozan – mecanismul acesta, de primire si procesare a informatiilor inceteaza sa mai functioneze. Deci nu mai exista nici sistemul care sa genereze constiinta. Iata insa ca sunt cadre universitare care contrazic aceste afirmatii, desi cu argumente greu de inteles de catre public si ufologi. Kozan admite totusi ca poate nu suntem inca pregatiti sa intelegem...

 El aminteste ca s-a folosit, mult timp, termenul de „constiinta” pentru a defini acea inteligenta universala pe care o constatam in jurul nostru, ca si vehiculele sale, dar aceasta traditie nu este un argument pentru a persevera in aceeasi directie. Au fost propusi in acest sens si alti termeni: Campul Akashic, neg-entropic si altele.

 Constiinta umana este un rezultat functional – spune Kozan – Echivalentul constiintei, la nivelul general al universului, ar putea fi, de asemenea, un rezultat functional, dar acest lucru este cu totul altceva.

 Ce este constiinta, daca nu rezultatul procesarii unor informatii? Informatiile se pot procesa prin structurile vii, dar si prin materiale, precum siliciul. Noi insine suntem „hardware” pentru a procesa informatii. Am creat cuvinte ca inteligenta, constiinta, suflet, psihic, sau Dumnezeu, dar fiecare face cu aceste cuvinte ce vrea si „toate depind de puterea de calcul si de transmisie a informatiilor”. Un computer, chiar si un calculator personal vechi de 10 de ani, este mai inteligent si mai constiincios decat multe sisteme vii. In plus, posibilitatile sale de expansiune sunt incomensurabile. Instrumentele informatice pe care le cunoastem si, in general, cele de inteligenta artificiala, au fost dezvoltate pe baza inteligentei umane. Initial, ele copiau inteligenta umana. Kozan crede, in consecinta, ca termenul de „constiinta” ar putea fi aplicat, in principiu, inteligentei artificiale, in masura in care performantele acesteia sunt comparabile cu cele ale inteligentei umane. Dar ar trebui totusi sa-i gasim repede un alt cuvant.

Materia din imaginatie

 Auzim tot mai des ca materia de fapt nu exista. Totul depinde insa la ce nivel rationam. Scoala ne-a invatat ca lucrurile sunt compuse din molecule, atomi, electroni care se rotesc in jurul unui nucleu, deci sunt compuse, in ultima instanta, din particule foarte mici, in miscare unele fata de celelalte. Am invatat ca materia are enorm de mult spatiu vid in interiorul sau, dar exact acest vid sustine, in miscare, particulele care constituie materia. Acest spatiu este si el materie. A spune ca de fapt materia nu exista, ca exista numai in capetele oamenilor, nu imbunatateste cunoasterea noastra, ci este doar o modalitate de a soca publicul.

 Cei ce vor sa desfiinteze materia incearca astfel, intre altele, sa transmita si mesajul ca, de fapt nici OZN-urile nu exista. Atunci cand ele au un aspect material, fizic, sunt realizate de fapt din „nimic” si de fapt doar „informatia” induce acest OZN in imaginatia noastra, ca de altfel tot ceea ce este important. Rationand astfel si Turnul Eiffel exista doar in imaginatia noastra, si la fel Marele Zid Chinezesc, sau Luna. Iar fiscul exista doar in capul celui care vine sa-si plateasca impozitele. In sfarsit – scrie Kozan – „propria mea imaginatie, capabila de a inventa toate acestea, unde este oare instalata? Desigur, in aceeasi logica, imaginatia mea exista doar in imaginatia mea”...

DAN D. FARCAS

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 9,00 lei
- 2 luni: 18,00 lei
- 3 luni: 27,00 lei
- 4 luni: 36,00 lei
- 5 luni: 45,00 lei
- 6 luni: 54,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (75 euro sau 90 $, un abonament pe sase luni; 38 euro sau 45 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Comorile Egiptului
» Armata de giganti a lui Frederic Wilhelm
» Ecouri din Canada
» Rulada de carne cu fasole verde
» Secretele tenului tanar si catifelat
» Activitate vulcanica in Europa
» Catedrala Canterbury
» Max Ernst, suprarealism veridic
» O lume subpamanteana
» Reducerea riscului de cancer
» Muzeul Bibliei, un proiect unic
» Prieteni în filme, dusmani în realitate
» Horoscopul saptamanii: 22-28 februarie 2021
» 18 februarie 1294 – A murit Kublai Khan
» Tema: „MARUL”
» Intamplari la marginea vietii
» Marele furt al ceaiului
» Din nou despre Ferma Skinwalker
» Vinete cu rosii la cuptor
» Privire luminoasa
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9