Prima pagina arrow ISTORII UITATE arrow De când mâncam la restaurant? 10 Jun 2023
Categorii
Prima pagina
SPECTACOLUL CUNOASTERII
ISTORII UITATE
PARANORMAL
FEMINA CLUB
STAREA DE VEGHE
TERRA X
MINUNI ALE LUMII
CONSULTATII FARA PLATA
TERAPII COMPLEMENTARE
BLITZ
HOROSCOP
ASTAZI IN ISTORIE
VERIFICATI-VA CUNOSTINTELE
MAGAZIN .RO
User Menu
Avem 1 vizitator online

De când mâncam la restaurant?

Imprimare E-mail
luni, 29 iunie 2020

Este un lucru unanim acceptat ca Franta are cea mai spectaculoasa mostenire culturala, iar restaurantele frantuzesti sunt cele mai apreciate din lume, dar stiati ca primele locatii de acest gen nu au aparut în Parisul secolului XVIII, ci cu peste o jumatate de mileniu mai devreme, în cealalta parte a lumii?

 Doi autori americani, Elliot Shore si Katie Rawson, au scris anul trecut o carte dedicata istoriei restaurantelor, în care afirma, bazându-se pe o foarte serioasa documentare, ca primele restaurante în sensul modern al cuvântului au aparut în jurul anului 1100 în China, unde orase precum Kaifeng si Hangzhou aveau deja pe atunci peste un milion de locuitori si un comert înfloritor.

 Tocmai acest comert a dat nastere necesitatii restaurantelor în China, pentru ca negustorii care veneau din vestul îndepartat al tarii în est nu erau obisnuiti cu preparatele culinare de aici. Ca atare, întreprinzatorii localnici au decis sa le ofere oaspetilor mâncaruri „ca la mama acasa” si asa au aparut primele restaurante – le-am numi etnice azi. Aceste restaurante erau situate în districte pline de viata, care acordau negustorilor veniti de departe si alte facilitati, ca hoteluri, cârciumi si... bordeluri.

 Potrivit documentelor medievale chinezesti, descoperite de cei doi autori mentionati, varietatea de restaurante din China secolului XII era deja comparabila cu cea a unui complex turistic din secolul nostru. Astfel, cei care treceau pragul restaurantului erau mai întâi întâmpinati cu zeci de boluri de mâncare, pe post de... lista de bucate, din care puteau gusta, pentru a sti ce comanda. Chelnerul lua apoi comenzile si transmitea, cântând (!) retetele dorite la bucatarie, unui fel de bucatar-sef, numit „stapânul tigailor”.

 Aceleasi documente medievale prezinta si ilustratii foarte sugestive, care ne dau de înteles ca ospatarii si chelnerii erau extrem de îndemânatici: ei puteau aduce la masa în mâna stânga trei farfurii, iar pe mâna dreapta, însirate de la umar la vârful degetelor, nu mai putin de douazeci de mici boluri cu diferite delicatese, distribuindu-le apoi fara greseala exact în ordinea în care fusesera comandate.

 Abia pe la 1500 apar restaurante si în Japonia, unde bucatarul Sen no Rikyu inaugureaza traditia kaiseki – meniurile erau concepute în asa fel încât fiecare sa spuna povestea unui anumit anotimp sau loc. În ciuda secolelor de comert dintre Orient si Occident, nu exista dovezi ca aceste prime restaurante din China si Japonia ar fi influentat notiunea de restaurant european, aparuta dupa 1800. Atunci, în Franta începe sa apara o traditie diferita, numita Table d’hôte, un meniu cu preturi fixe, continând preparate culinare care puteau fi consumate la o masa comuna.

 Acest tip de servire nu era propriu-zis una specifica restaurantelor, întrucât exista un singur fel de mâncare, servit fix la ora 1 dupa-amiaza. Nu clientii comandau ce sa manânce, ci bucatarul decidea ce gateste, iar ei mâncau ce li se oferea. În Anglia, abia la 1714 apare o institutie similara, amatorii putând plati doi silingi în schimbul unei mese compuse din „douasprezece stridii, supa, carne fripta, alte trei feluri principale, carne de batal si brânza”.

 Legenda spune ca adevaratele restaurante în sens modern ar fi aparut în Franta, dupa Revolutia de la 1789, când renumitii bucatari ai aristocratiei s-au vazut nevoiti sa-si deschida afaceri personale, dupa ce stapânii le fusesera ghilotinati în masa... Principalul fel de mâncare era bouillon, o supa de carne si legume, foarte hranitoare, de la care vine si numele termenului modern de restaurant: „bouillon restaurant” – „supa întrematoare”. Cu timpul, acestui preparat i s-au adaugat si fripturi, si vinuri, brânzeturi si alte delicatese.

 În America, primul restaurant a fost Delmonico’s, care si-a deschis portile în 1837, la New York. Restaurantul exista si astazi, tot în Manhattan, fiind primul de pe continent unde s-au folosit fete de masa, iar bucatarii au inventat preparate celebre, devenite clasice ale gastronomiei, precum ouale Benedict, puiul a la Keene sau homarul Newburg.

GABRIEL TUDOR

 
< < articolul precedent   articolul urmator > >

Cauta in arhiva magazin.ro
ABONAMENTE LA REVISTA MAGAZIN

Cititorii fideli ai revistei noastre au la dispozitie articolele cele mai interesante direct online, in aceasta pagina de internet. Exista, insa, si o alta categorie de cititori fideli care prefera editiile tiparite, prin care noi incercam sa ajungem in toate colturile tarii. Pentru acestia exista optiunea abonamentului, una dintre cele mai sigure si mai facile metode de a intra, saptamanal, in posesia revistei MAGAZIN.

Nu ezitati sa va abonati!


Abonamentul se poate face direct la redactie prin:
- expedierea unui mandat postal la orice Oficiu Postal, dupa modelul reprodus mai jos;
- plata in urmatoarele conturi bancare pentru client Casa Editoriala "Magazin" S.R.L. (CUI: RO1571838):
1) RO74BACX0000003000160000 Unicredit Tiriac
2) RO24RNCB0072049689850001 B.C.R.
- la orice Oficiu Postal din tara (Revista Magazin figurand la pozitia 19355 din Catalogul Publicatiilor).

PRETURILE ABONAMENTELOR DIRECT LA REDACTIE sunt urmatoarele:
- 1 luna: 13,00 lei
- 2 luni: 26,00 lei
- 3 luni: 39,00 lei
- 4 luni: 52,00 lei
- 5 luni: 65,00 lei
- 6 luni: 78,00 lei

Cititorii din strainatate pot contracta abonamente, achitand contravaloarea abonamentului dorit (90 euro sau 100 $, un abonament pe sase luni; 45 euro sau 50 $, un abonament pe trei luni) in conturile societatii, enumerate mai sus.

CONTACT
Telefon:
0722. 625. 622
021. 317. 89. 65
WhatsApp:
0722.625.622
Email:
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.
Aceasta adresa de e-mail este protejata impotriva spamului, JavaScript trebuie activat a putea vizualiza pagina.

Incercam astfel sa nu ii dezamagim in nici un fel pe cititorii nostri, o preocupare de la care nu am abdicat niciodata, pe parcursul ultimelor decenii.

Aboneaza-te la newsletter
Email:

Subscribe Unsubscribe
Sondaj
Cele mai noi articole
» Cele mai mari lacuri ale planetei in pericol sa dispara!
» Georgia Tann – „hoata de copii” care a socat America
» Ce stia spionajul australian despre OZN-urile americane (2)
» Cum tratam cosurile?
» Salata de cartofi cu peste afumat
» Muzica inspirata din natura
» Universitatea Oxford
» O estetica a savorilor gastronomice
» Paradisul dintre ape...
» Apendicita: de ce apare, cum „dispare”
» Proiectul Eminescu
» Filme care au distrus carierele unor staruri
» Horoscopul saptamanii: 5-11 iunie 2023
» 1 iunie 2001 – Asasinarea familiei regale din Nepal
» Tema: „MEDICI SI MEDICINA”
» Provocarea aviatica a viitorului: zborul comercial suborbital
» Cine a fost „Cocosatul de la Notre Dame”?
» Ce stia spionajul australian despre OZN-urile americane
» Supa de porumb
» Sfaturi utile
Cele mai populare articole...
» Adevarul despre pasiunile erotice ale Mariei-Tereza
» Calciul si magneziul - vitale pentru sanatate
» Tiroida, o glanda mica, probleme mari
» Sfaturile bioterapeutei Djuna
» Ce a ascuns Charles Darwin?
» Luna va disparea de pe bolta cereasca
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite (2)
» Bolile se vor auto-vindeca
» Pe Marte exista viata!
» Haremul - inchisoarea femeilor favorite
» Hernia de disc, o boala la moda
» In Peru exista un loc miraculos, unic in lume: Lacul care aduce copii
» Viciul care duce la buna-dispozitie
» 3 pozitii de relaxare
» Iuda intr-un manuscris controversat
» Psoriazisul, vindecat de pesti!
» Miracolul lumii invizibile: Lumea dupa Nilsson
» O rapire OZN in Florida
» Corp ceresc condamnat la moarte
» "Teapa" gripei aviare


Arhiva: » 1 » 2 » 3 » 4 » 5 » 6 » 7 » 8 » 9